24/7

Enslaving Self to The Creator, Following Path of The Messenger, Succeeding Here and The Ever After..

1.12 pagi

Sejuk dirasai..

Sini..

Alhamdulillah..

Amat lama telah aku tinggalkan dunia penulisan ini, tiada kisah mahupun berita yang dapat ku tulis di atas papan kekunci, aku asyik memberitahu dirinya, dalam rugi..

Ya, semakin hari meniti dunia IPT, semakin dapat kita rasai cabaran dan tanggungjawab yang pernah disebut pada suatu hari, ingatkah lagi..

..

.. 

..


Kongsi, kini aku di rumah, sedang membuat sedikit kajian untuk projek yang telah diamanahkan kepada kami. Projek yang baru kami terima pagi tadi, directly from Cikgu Abdullah Thaidi dan Cikgu Asri. Projek CD..

Namun, pagi ini, bukan aku ingin menerangkan mengenai projek tak seberapa ini. Tetapi apa yang aku peroleh kembali malam ini. Sedang aku membuat research di world wide web, semakin penat dan sedikit hampa, aku tidak jumpa apa yang aku hajati. Penat, berbaloi? Aku lantas menekan punat controller ASTRO, mencari channel sampai pada nombor 106, OASIS..

Sebuah rancangan, Bicarawara bersama AaGim, 'Rawat Hatinya Bangunlah' yang tidak pernah aku tonton, aku biarkan sahaja rancangan itu tersiar di TV, belum tahu tentang apa yang dibicarakan pada rancangan ini. Aku teruskan kembali mencari maklumat di internet tentang kerja ku, tekan dan tekan, baca dan baca. Sedang asyik aku googling di komputer riba, aku terhenti dan tersentak, aku terdengar dan aku lantas menoleh, pada kaca TV yang mengeluarkan kata-kata. Aku tersenyum, itulah dia, tarbiyyah hati..

Rancangan 'Rawat Hatinya Bangunlah (AaGim)' merupakan sebuah rancangan yang membicarakan perihal agama dalam membina pengetahuan Islam kepada umum. Ustaz AaGim yang didatangkan khas dari Indonesia memberikan penerangan yang amat cantik isinya dan mudah untuk kita fahami terhadap soalan-soalan yang dikemukakan kepada beliau oleh siswa siswi di studio berkenaan..

Cantik, jarang aku dapat mendengar penyampaian daripada ustaz-ustaz Indonesia dan hari ini, aku berpeluang. Pagi itu, pelbagai soalan dikemukan kepada beliau daripada siswa siswi, ada yang mengenai kefuturan, kemajuan diri, pengurusan hati dan sebagainya..
Ustaz, bagaimana nak mencapai kemajuan? Dari sekecil perkara hingga sebesar perkara?
Kurang lebih bunyi soalannya..

Benar, antara kita masih tercari-cari erti kemajuan dan kejayaan. Dan bagaimana untuk memperoleh kemajuan tersebut. Apa yang kemudiannya disentuh oleh Ustaz AaGim ialah bagaimana hubungan kita dengan Allah S.W.T kerana dari Dialah segala kejayaan, segala kegagalan, segala kemajuan dan kemunduran itu datang. Usaha kita yang kecil ini sebenarnya tidak mampu untuk memberikan sebarang natijah (hasil) terhadap suatu apa pun yang kita usahakan. Hanya Allah S.W.T yang akan memberinya, baik atau tidak baik. Apa yang dikehendaki oleh Allah dan yang dinilai olehNya terhadap kita ialah sebanyak mana usaha kita dan sebanyak mana pergantungan kita terhadapNya.
Dan tidak aku jadikan manusia dan jin selain untuk memperhambakan diri kepada Ku
Az-Zariyat : 56
Kita adalah hamba, kita memperhambakan diri kepadaNya pada setiap ketika. Persoalannya pula, bagaimana? Caranya ialah melalui penjagaan, pengurusan dan didikan hati. Hati merupakan raja bagi tubuh badan kita, segala tingkah laku dan tindak tanduk kita ditentukan, dipandu oleh hati kita. Hati juga merupakan alat penghubung antara kita dengan Allah S.W.T. Heart management (pengurusan hati) yang diberi oleh beliau adalah sistem 3M;
  • Mulai dari diri sendiri
  • Mulai dari perkara kecil
  • Mulai dari saat ini
Pertama, kita perlu melakukan perubahan diri sendiri dan janganlah kita asyik menunding jari terhadap orang lain. Segala tindak tanduk kita perlu kita selarikan dengan kehendak syara', dengan kita merujuk pada orang-orang yang benar 'alim dalam agama  Islam.  Kita inginkan perubahan dan kemajuan, maka kitalah yang perlu berubah..

Kedua, kita perlu mulakan perubahan daripada perkara yang kecil dalam kehidupan kita kerana tanpanya, perubahan untuk perkara yang besar kurang menjadi. Kita ambil contoh kemajuan sesebuah negara. Apabila majunya sesebuah negara itu sebenarnya bukan negara itu yang perlu maju, tetapi apa yang ada di dalamnya; masyarakatnya dan kemasyarakatannya, pemimpinnya dan kepimpinannya, bukannya juga ia maju atas perkara-perkara besar semata-mata. Begitu juga dengan kehebatan sesebuah buku. Bukan buku itu hebat kerana ia adalah buku itu tetapi kerana ia terdiri atas helaian-helaian kertas, yang mana helaian-helaian tersebut mempunyai penulisannya yang hebat. Yang mana penulisan tersebut itu pula berdiri atas kalimah-kalimah yang hebat dan kalimah-kalimah itu pula berdiri atas noktah-noktahnya yang juga hebat. Kita dapat lihat, kejayaan besar itu akan bermula dan sepatutnya bermula dari kejayaan perkara yang kecil-kecil, insya Allah..

Ketiganya, kita mulailah perubahan itu dari saat ini, kerana sekiranya bukan kali ini, bukan saat ini, bukan hari ini, bila kah lagi, sebelum sampai saatnya kita mati..

Sedikit coretan..
Tarbiyyah fi aidikum fi aidikum faqad


334645-4-crocodile-tears.jpg

Waktu bersama kelahiran seorang bayi dihiasi tangisan. Nyaring berkumandang menghiasi telinga si ibu. Merekah tersenyum hatinya gembira, penawar sakit dan lesu pejuangannya dengan maut. Lalu mulailah sebuah kehidupan yang baharu di dunia ini dengan lambakan risiko pahit dan kejam kehidupan ini, bercucurkan darah dan titisan air mata.


Air mata adakalanya penyubur hati, penawar duka. Adakalanya buih kekecewaan yang menhimpit perasaan dan kehidupan. Air mata seseorang manusia hanyalah umpama air kotor di perlimpahan. Namun setitis air mata yang jatuh kerana takut kepada Allah persis permata indah gemerlap terpancar dari segala arah dan penjuru. Penghuni Syurga ialah mereka yang banyak mencucurkan air mata demi Allah dan Rasul-Nya bukan semata - mata kerana harta dan pangkat dunia.


Pencinta dunia menangis kerana dunia yang hilang. Perindu akhirat menangis kerana dunia yang datang. Alangkah sempitnya kuburku, keluh seorang batil. Alangkah sedikitnya hartaku, kesal si hartawan, pemuja dunia.

Dari mata yang mengitai setiap kemewahan yang mulus penuh rakus, mengalirlah air kekecewaan kegagalan. Dari mata yang redup merenung Hari Akhirat yang dirasakan dekat, mengalir air mata keinsafan berharap akan kemenangan, serta rindu akan Rasul-Nya.

Penghuni Syurga itulah orang - orang yang menang..

(Al - Hasyr : 20)

Tangisan adalah basahan hidup. Justeru: Hidup dimulakan dengan tangisan, dicela oleh tangisan dan diakhiri dengan tangisan.Manusia sentiasa dalam dua tangisan.

Sabda Rasulullah S.A.W,

Ada dua titisan yang ALLAH cintai, pertama titisan darah para Syuhada dan titisan air mata yang jatuh kerana takutkan Allah..
Nabi Muhammad S.A.W bersabda lagi,
Tangisan seorang pendosa lebih Allah cintai daripada tasbih seorang wali..
Oleh karena itu berhati-hatilah dalam tangisan, kerana ada tangisan yang akan mengakibatkan diri menangis lebih lama sepanjang masa dan ada juga tangisan yang membawa bahagia untuk selama-lamanya. Seorang pendosa yang menangis kerana dosa adalah lebih baik daripada seorang 'abid yang berangan-angan tentang Syurga mana kelak ia akan bertakhta.

Nabi S.A.W bersabda,

Kejahatan yang diiringi oleh rasa sedih, lebih Allah sukai dari suatu kebaikan yang menimbulkan rasa takabbur..
Ketawa..

Ketawa yang berlebihan tanda lalai dan kejahilan. Ketawa seorang ulama, hilang ilmu, hilang wibawanya. Ketawa seorang jahil, semakin keras hati dan perasaannya.

Nabi Muhammad S.A.W bersabda,

Jika kamu tahu apa yang aku tahu nescaya kamu banyak menangis dan sedikit ketawa..
Seorang hukama pernah bersyair,
Aku heran dan terperanjat,melihat orang ketawa kerana perkara-perkara yang akan menyusahkan lebih banyak daripada perkara yang menyenangkan..
Para salafussoleh menangis walau banyak amalannya, takut-takut tidak diterima ibadahnya, namun bagaimana dengan kita, kita hanya ketawa walaupun sedar diri kosong daripada amalan.

Lupakah kita...???

Nabi S.A.W pernah bersabda,

Siapa yang berbuat dosa dalam ketawa, akan dicampakkan ke neraka dalam menangis..
Kita sentiasa gembira jika apa yang kita idamkan tercapai. Kita menangis kalau apa yang kita cita-citakan terabai. Nikmat disambut ria, kedukaan menjemput duka.

Namun, Allah S.W.T telah berfirman,

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, pada hal ianya amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui..

(Al - Baqarah : 216)

Bukankah Nabi kita pernah bersabda,

Neraka dipagari nikmat, syurga dipagari bala..
Menangislah wahai diri, agar senyumanmu banyak di kemudian hari. Kerana engkau belum tahu, nasibmu dihisab kanan atau dihisab kiri. Di sana, lembaran sejarahmu dibuka satu persatu, menyemarakkan rasa malu berabad-abad lamanya bergantung kepada syafa'at Rasulullah S.A.W. Kenangilah, sungai-sungai yang mengalir itu banjiran air mata Nabi Adam yang menangis bertaubat, maka suburlah dan sejahteralah bumi kerana diterima taubatnya.

Menangislah seperti Saidina Umar yang selalu memukul dirinya seraya berkata,

Kalau semua masuk ke dalam syurga kecuali seorang, aku takut akulah orang itu..
Menangislah sebagaimana Ummu Sulaim apabila ditanya,
Kenapa engkau menangis?
Aku tidak mempunyai anak lagi untuk saya kirimkan berjuang ke medan Perang..

Menangislah sebagaimana Ghazwan yang tidak sengaja terpandang wanita rupawan. Diharamkan matanya dari memandang ke langit seumur hidup, lalu berkata,"
Sesungguhnya engkau mencari kesusahan dengan pandangan itu..
Ibnu Masud r.a.berkata,
Seorang yang mengerti Al-Qur'an dikenali waktu malam ketika orang lain sedang lenak tidur, dan waktu siangnya ketika orang lain tidak berpuasa, sedihnya ketika orang lain sedang bergembira dan tangisnya di waktu orang lain tertawa. Diamnya di waktu orang lain berbicara, khusuknya di waktu orang lain berbangga. Seharusnya orang yang mengerti Al-Qur'an itu tenang, lunak dan tidak boleh menjadi seorang yang keras, kejam, lalai, bersuara keras dan marah..
Tanyailah orang-orang soleh mengapa dia tidak berhibur,

Bagaimana hendak bergembira sedangkan mati itu di belakang kami, kubur di hadapan kami, kiamat itu janji kami, neraka itu memburu kami dan perhentian kami ialah Allah S.W.T..
Menangislah saudara saudari di sini, sebelum kita menangis di sana..

WaLlahu a'lam..If you want love, be loving first


If you want trust, be trusting first


If you want honesty, be honest first


If you want courage, be courageous first


If you want forgiveness, be forgiving first


If you want friendship, be friendly first


If you want encouragement, be encouraging first


If you want strenght, be strong first


If you want generousity, be generous first


If you want support, be supporting first


If you want gratitude, be grateful first


If you want happiness, be happy first


And if you want inspiration, be Light first


LIFE IS SOMETHING ABOUT BEING FIRST..Alhamdulillah, setelah hampir tiga bulan aku merantau di negeri orang, terkapai-kapai mencari sedikit bekalan untuk kehidupan kejam yang akan aku tempuhi beberapa masa lagi, aku diberi kesempatan untuk kembali ke sekolah lama ku yang telah mengajar dan mendidikku agar aku menjadi seorang manusia sebenar, SM Ibn Khaldun..

Aku diterima oleh guru matematik ku yang sungguh hebat dan kreatif cara mengaj
arnya, untuk bekerja selama sebulan sebagai pekerja am. Di samping mengutip sedikit sebanyak lagi mutiara-mutiara di sini, aku juga ingin berkongsi, membantu takat yang ku mampu, menyertai sahabat-sahabat ku di sini, adik-adik ku yang sedang bertungkus lumus memperjuangkan risalah Rasulullah S.A.W di bumi Ibn Khaldun ini..

Al-kisah, memandangkan aku dianugerahkan oleh-Nya sebuah Juara, saban
hari dan saban waktu aku menaikinya, memandu kotak ini ke sana dan ke mari, ke sekolah, ke JAIS, juga ke kompleks membeli-belah, aku semakin sedar dan merasa, bahawa amat perlunya aku berwaspada dan berhati-hati di jalan raya..

Seminggu sekali, aku mengisi minyak kereta ku yang tercinta ini, biasanya di Petronas, dan pernah pada satu masa apabila aku melihatkan stesyen ini, aku teringat akan air kopi yang dihidangkan oleh pihak Petronas secara percuma kepada pemandu-pemandu yang memandu di malam hari pada musim-musim perayaan, bagi membantu mereka dalam perjalanan pulang ke desa. Teringatkan itu, berbunyi pula perutku yang masih kelaparan ketika itu..

Hampir sebulan aku menjelajah bumi Selangor ini secara solo, pelbagai ragam pemandu dan kere
ta telah aku lihat. Yang menghon aku, yang memandu secara lambat, laju dan juga merbahaya, yang keretanya berkilau-kilauan persis permata, yang rim tayarnya tidak dapat ku agak berapa harganya, yang spoilernya dipasang bagai ingin terbang ke udara..

Memperlihatkan semua ini, terdetik dihati ku ini..Tarbiyyah - didikan hati,

Tinggalkan ia jangan sekali,

Walau telah masuk IPT..


Sahabat-sahabat yang kukasihi sekalian, di dalam kehidupan kita, di suatu ketika, kita perlukan pit-stops untuk kita semak kembali diri kita, dari sudut amalannya, akhlaknya dan ingatlah di sini, sistem yang kita lalui ini sahajalah yang menyediakan perkhidmatan tersebut..

Sama-samalah kita lihat sebuah kereta yang gah penampilannya, yang hebat berkilat badannya, rim tayarnya, cerminnya dan sebagainya, bukankah itu hanya alat bagi pemandunya mencapai matlamatnya pada hari tersebut? Di saat dia menghidupkan engin keretanya pada pagi itu, pada ketika itu juga dia telah memasang niat untuk pergi ke sebuah gerai untuk membeli sarapan, maka apa yang akan dia peroleh ialah apa yang dia niatkan..

Adakah ini tidak sama dengan kita, kita sebenarnya bukanlah jasad ini, bukanlah rupa yang cantik, tampan bergaya ini, tapi kita ini hanya roh, roh yang telah Allah tiupkan ke kenderaan kita - sebuah jasad homo sapien. Dan bersyukurlah dan bersiap siagalah bagi mereka yang mempunyai kereta (jasad) yang cantik, (engin) otak yang cerdas, dan pelbagai lagi kerana ini merupakan amanah daripada Allah S.W.T untuk mempergunakannya untuk kebaikan Islam, janganlah kita sia-siakannya.

Janganlah dengan rupa kita yang cantik ini, kita mempertayangkannya. Janganlah dengan kebijakan kita ini, kita merancang untuk keuntungan Jahiliyyah kerana ingatlah, semua yang kita peroleh ini hanyalah kenderaan sementara dan di akhirat kelak, Allah akan tukar kereta kita ini berpandu kepada pemandunya (hatinya). Mungkin di dunia ini kita memperoleh jasad Nissan Skyline, namun di akhirat kelak siapa yang tahu, mungkin ada pula yang mendapat Mitsubishi Evo Lancer, namun di akhirat kelak siapa yang tahu, dan mungkin juga di dunia ini kita hanya memperoleh Perodua Kelisa sahaja, tetapi ingatlah tidak mustahil ia akan menjadi Lamborghini Murceilago..

Dari Abu 'Abdillah An-Nu'man ibn Basyir radhiallahu 'anhuma, beliau pernah mendengar Rasulullah
S.A.W berkata..

... Ketahuilah! Bahawa di dalam badan ada seketul daging, apabila ia baik, maka baiklah keseluruhan badannya, dan apabila ia rosak, maka rosaklah keseluruhan badannya. Ketahuilah! Itulah yang dikatakan hati..
Bukhari dan Muslim

Setiap hari kita makan, setiap hari kita mandi, setiap hari kita melakukan aktiviti..

Sebenarnya makanan itu sebagai mengepam minyak, mandi itu sebagai m
embasuh kereta, dan aktiviti itu adalah destinasi pemanduan kita..

Kita juga membeli kasut baharu, kita membeli baju baharu, kita memakai aksesori baharu..

Sebenarnya kasut itulah rim tayar kita, baju itulah cat baharu kereta kita, dan aksesori itulah spoiler kita, speaker kita, skirting dan sebagainya..

Kita pada hakikatnya telah banyak melayan kereta kita, kita mempercantikkannya, kita mengenyangkannya, kita menghias dan memperagakannya, kita membersihkannya..

Namun..

Persoalannya..?

Bagaimana dengan pemandu tersebut..?

Adakah dia diberi makan..?

Adakah dia diberi rehat..?

Dia sudah memperoleh peta perjalanannya atau belum..?

Dia pasang GPS..?

Dia tahu atau tidak destinasi sebenarnya..?

Dan..
Siapakah dia sebenarnya..

Pemandu tersebut..?

Dialah..

Hati kita..

Kita sebelum-sebelum ini, sebenarnya hanya menjaga kereta kita sahaja, kita mengisi minyak, kita basuhnya, kita pasang sport rim, namun kita tanya kembali diri kita, sebanyak mana kita menjaga pemandu kita..

Sebanyak mana kita berikan dia minuman penyegar seperti kopi untuk dia membawa kereta kita itu..?

Sebanyak mana dia diberikan rehat, merawat tekanan-tekanan dan cabaran serta mehnah perjalanan dia itu..?

Sebanyak mana dia membaca peta perjalanan dia..?

Sebanyak dia merujuk alat-alat bantuan perjalanan pemanduan dia seperti GPS..?

Sebanyak mana pemandu itu tahu tujuan dia memandu..

Hala tujunya..

Destinasi terakhirnya..Tidakkah..?
Tidakkah kita sedar..?

Adakah dia tidak akan lesu tanpa makanan dan minuman..?

Adakah dia tidak akan keletihan tanpa rehat yang secukupnya, rehat daripada segala tekanan perjalanan..?

Adakah dia confirm tidak akan sesat tanpa peta perjalanannya..?

Adakah tanpa makanan dan minuman dia tidak akan terbabas keretanya di persimpangan jalan..?

Adakah tanpanya juga dia tidak akan masuk ke lorong-lorong yang salah..?

Adakah tanpanya juga dia tidak akan tergelincir ke lembah-lembah kehancuran..?

Adakah tanpanya juga dia akan tahu hala tuju destinasinya yang sebenar..?

Inilah persoalan-persoalan yang mana timbul untuk kita sama-sama mendiksi diri kita..
Sejauh mana kita menjaga hati kita..Sebagaimana hadith yang telah dinyatakan di atas, sekiranya baik hati kita, maka baiklah segala jasad tubuh badan kita, dan sekiranya buruk hati kita, maka buruklah segala jasad tubuh badan kita. Sekiranya baik pemandu kita, maka baiklah kereta kita itu, ke tempat baik sahajalah destinasinya, dan sekiranya buruk pemandu kita, maka buruklah kereta kita itu walau pun ia sebenarnya cantik, dan buruklah pemanduannya dan ke tempat b
uruk sahajalah destinasinya kelak..

Maka, dapat disimpulkan, kita yang sekian lama dimuliakan olehNya dengan manhaj tarbiyyah ini, jangan sekali-kali tinggalkannya, walau ke mana jua kita berada..

Kerana ingatlah, hati-hati kita ini amat perlu kepada pit-stops sebagaimana perlunya kereta-kereta formula one kepada pit-stops, untuk kita sentiasa check and recheck hati saban minggu kita mengharungi perjalanan kehidupan yang kian mencabar. Dan kerana sistem ini sahajalah yang menyediakan perkhidmatan tersebut - perkhidmatan menyemak dan menyatukan hati kita, insya Allah..

Dan akhir sekali sahabat-sahabat serta adik-adikku, ingatlah Rasulullah pernah bersabda..
Sesunggahnya Allah tidak sesekali melihat kepada rupa paras kamu dan harta benda kamu, tetapi Allah melihat kepada hati kamu dan amalan-amalan kamu..
Sesungguhnya Allah tidak pernah melihat kepada kereta yang telah Allah berikan kepada kamu, atau segala kelengkapannya dan aksesorinya, tetapi Allah hanya melihat kepada pemandu itu, dan ke mana jutaan destinasinya yang lain yang telah dia pergi dengan kereta itu, sebelum dia pergi ke destinasi terakhirny
a - kepada Tuhannya..

Oleh itu, sama-samalah kita menjaga pemandu kita, berikan dia makanan asuhan, didikan dan peringatan, rehatkan dia dengan ibadah kepada Tuhan Yang Maha Menciptakan, berilah dia peta dan GPS sebagaimana apa yang telah diwahyukan, sedarkan dia akan tujuan sebenar diciptakan..
Berhati-hatilah di jalan raya kehidupan..

Insya Allah..


Kadangku merasa bimbang
..

Berada di dunia yang lapang ini
..

Sampai kapan aku berjuang
..

Di jalan dakwah panjang
..Takutku akan semua
..

Semua yang takkan berlanjut lagi
..

Hanya karna memikirkan
..

Nafsu dunia yang fana
..Rasa futurku menghalangiku
..

Menempuh semua perjalanan imanku
..

Akupun ingat semua teman-temanku
..

Yang masih coba membimbingku...: Fatih :.

About Me

My photo
Currently studying at Kolej Mara Kulim, Kedah, Foundation in Science and Technology University Kuala Lumpur. Struggling and hoping to be an 'Alim, Muttaqi..

Followers